‘Douwe Elias veertig jaar schilder’

0
607

VLEDDER – Op 31 maart 2018 opent Marieke Vegt om 16:00 uur in Museums Vledder het nieuwe seizoen met o.a. de expositie ‘DOUWE ELIAS veertig jaar schilder’. Elias is in 1951 geboren te Leeuwarden en sinds 1985 woonachtig in Franeker. Zijn opleiding volgde hij tussen 1974 en 1979 aan Academie Minerva te Groningen.

Elias heeft een zeer herkenbare eigen stijl ontwikkeld, waarin sfeer en dramatiek de centrale elementen vormen. Met een robuuste, losse verftoets en warme, intense kleuren tracht hij de emotie op het doek te vangen. Elias interpreteert de werkelijkheid op een persoonlijke wijze en werkt vaak bepaalde thema’s uit in series. Hij schildert onder andere veel interieurs van cafés of restaurants waarin ouderwetse grandeur en vergane glorie centraal staan met, zoals een recensent schreef, ‘de kleur van weemoed’.

‘Wie is er bang’
Tevens exposeert Museums Vledder onder de naam ‘Wie is er bang’ abstractie kunst uit haar eigen collectie.
Wie is er bang voor abstracte kunst? ‘Ik,’ zei de dader die in 1986 het werk Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Newman met een stanleymes te lijf ging. De minitentoonstelling probeert wat van die angst weg te nemen en een poging te doen die negatieve emoties wat te dempen door iets te vertellen over geschiedenis en de achtergronden van de abstracte kunst en te laten zien dat abstracte kunst juist een inspiratie kan zijn. Dat gaat natuurlijk in Museums Vledders’ trant: ‘met een knipoog’, zoals de geëxposeerde pannenlappen in Mondriaanstijl bewijzen.

In het nieuwe seizoen verandert er ook veel in de beeldentuin van Museums Vledder. Een aantal, van vorig seizoen bekende beelden blijven staan, maar in de tuin zal veel nieuw werk van onder andere Guus Helligers, Herbert Koekoek, Gjalt Blaauw, Irma Horstman en Hilke Dijk te zien zijn.

Meer informatie: www.museums-vledder.nl

Douwe Elias