‘Een uniek verhaal, maar vergeten om het te vertellen.’

0
387

FREDERIKSOORD – 26 FEBRUARI 2019        Met het jubileumboek ‘Droom en weldaad – 200 jaar Maatschappij van Weldadigheid’ verschijnt een rijk geïllustreerde en goed gedocumenteerde publicatie van circa 312 pagina’s. In het boek vertelt Jan Mensink, oud-directeur van de Maatschappij, de bijzondere historie vanaf de oprichting in 1818 tot aan nu, afgewisseld met interviews met bekende mensen uit het gebied, prachtige foto’s van Albert Brunsting, gedetailleerde kaarten, oude prenten en reisverslagen. Ook Wil Schackmann en Angelie Sens leveren een bijdrage aan het prachtig vormgegeven boek. Het jubileumboek kan besteld worden via www.jubileumboek200jaarmvw.nl en kost tot en met 31 maart € 29,50 (bij voorinschrijving), daarna is het boek verkrijgbaar voor € 34,50.

‘We hebben een uniek verhaal, we zijn alleen vergeten om het te vertellen,’ aldus Jan Mensink die bijna 25 jaar directeur van de Maatschappij was. In februari 2017 volgde Minne Wiersma hem op en kreeg Mensink de tijd om aan het boek te werken. In 2018 bestond de Maatschappij precies 200 jaar – een hectisch jaar – met als hoogtepunt de komst van koning Willem-Alexander naar het Drentse Frederiksoord. Ook Wiersma is onder de indruk van het boek. ‘Jan is geboren en getogen in Frederiksoord en weet zoveel van de geschiedenis van de Maatschappij. Het is heel bijzonder dat zijn enorme kennis nu vastgelegd is in dit jubileumboek. Er zijn al meerdere boeken over de Maatschappij geschreven – veelal tot 1859 – maar nu dus over de volledige historie tot aan nu. Een unieke historie die veel mensen nog steeds niet weten, terwijl hier de basis ligt voor de verzorgingsstaat zoals we die nu in Nederland kennen met de leerplicht, het ziekenfonds en de ouderenzorg. En te bedenken dat één op de zestien Nederlanders een nazaat is van een kolonist van de Maatschappij. Echt een heel bijzonder jubileumboek waar ik hartstikke trots op ben; door de literatuur maar mede door de prachtige fotografie!’

Hoe het begon
In 1818 zitten veel mensen zonder werk en zinken ze weg in ellende. Hét moment voor generaal Johannes van den Bosch om een ambitieus plan te presenteren: laat de armen de barre heide in Drenthe ontginnen. Mest zal de woeste grond vruchtbaar maken, discipline en onderwijs zullen de nutteloze armen beschaven tot werklustige mensen. Zijn idee wordt enthousiast ontvangen, hij richt daarvoor de ‘Maatschappij van Weldadigheid’ op. Een half jaar later arriveren de eerste kolonisten op de plek die wij als Frederiksoord kennen. Later volgen ook andere koloniën, zoals Wilhelminaoord, Willemsoord en Veenhuizen.

Hoe gaat het verder
Maar de natuur én de mens blijken in het echt niet zo ‘maakbaar’ als in het plan van de generaal. Meermaals is het faillissement van de Maatschappij van Weldadigheid dichtbij. In 1859 grijpt de overheid in en wordt de Maatschappij gedwongen een nieuwe koers in te slaan. Ook in de twintigste en eenentwintigste eeuw past de Maatschappij zich aan, maar blijft ontwikkelingskansen bieden aan mensen in een achterstandspositie. Naast een historisch beeld geeft het boek ook inzicht in de huidige en toekomstige ontwikkelingen van de Maatschappij van Weldadigheid. Want op een gegeven moment dringt het inzicht door: we moeten niet alleen behouden wat we hebben, maar ook nieuwe ontwikkelingen stimuleren in het gebied. Een van de vruchten hiervan is de Koloniewoning van de Toekomst. Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan de UNESCO-nominatie.

Het boek is prettig leesbaar en toegankelijk voor iedereen
Door de aanstekelijk vertelde geschiedenis, de bijzondere anekdotes, de mooie interviews met mensen uit de kolonie – in het boek komen onder andere kolonistennazaten, een oud-huisarts, een beheerder en een nazaat van Johannes van den Bosch aan het woord – is het een prettig leesbaar boek voor iedereen.

Meer informatie of bestellen
Meer informatie over het jubileumboek of direct bestellen? Ga naar www.jubileumboek200jaarmvw.nl. Bij voorinschrijving tot en met 31 maart betaalt u € 29,50. U kunt het boek dan afhalen bij het Huis van Weldadigheid in Frederiksoord op maandag 1 april van 17.00 tot 19.00 uur en op woensdag 3 april van 9.00 tot 11.00 uur. Opsturen is ook mogelijk. Na 31 maart kost het boek € 34,50.

KVW_jubileumboek 200 jaar_leaflet_A5_v32