‘De Bronnetjes schijnen als zonnetjes’

NIJENSLEEK – 9 DECEMBER 2019 Zeven leerlingen van groep 7/8 van Kindcentrum De Bron in Nijensleek mochten afgelopen zaterdag hun klas vertegenwoordigen bij de Lego League in Appingedam. De New Pro Tigers, zoals ze zichzelf genoemd hadden, kwamen aan in hun zelfontworpen shirts en met een mooi spandoek.

Na een intensieve dag eindigde het team op de 8e plaats, een prachtig resultaat gezien de flinke concurrentie van de maar liefst 18 deelnemers. Tot grote verrassing van de leerlingen kwam ook Rikus Jager langs om een kijkje nemen en hen aan te moedigen. De gemeente Westerveld hecht veel waarde aan techniek onderwijs en ondersteunt het legoproject.

De leerlingen van groep 7/8 troffen de afgelopen zes weken flinke voorbereidingen voor hun deelname aan de Lego League. De wedstrijd bestond uit zes verschillende onderdelen: een presentatie van de robot, een samenwerkingsopdracht, een onderzoek en drie legorobot-programmeerwedstrijden. De hoogst behaalde score van het team was 235 punten.

CO2-stofzuiger
De wedstrijd op de dag zelf was heel spannend en vroeg de opperste concentratie en inzet. Het onderzoek van de leerlingen ging over een mogelijke oplossing voor de CO2-uitstoot in Nederland. Ze hadden een prototype van een CO2-stofzuiger gemaakt die in de geluidswal geplaatst kan worden. Hun onderzoek kon rekenen op mooie kritieken van de jury.

De groep stond onder leiding van juf Maaike Keep en juf Irna Oosterhuis (directeur). Ook waren er twee ICT-ers vanuit stichting Trefonderwijs betrokken: Juf Agré en Juf Linda.