Musea in Westerveld openen hun deuren

WESTERVELD – 18 MEI 2020  Dankzij de versoepeling van de corona-maatregelen krijgen de musea in de gemeente Westerveld de mogelijkheid om open te gaan voor publiek. Museum Valse Kunst en Miramar Zeemuseum in Vledder zijn vanaf 1 juni weer open, het OERmuseum in Diever opent op 5 juni de deuren. De drie ‘Schatkamers van Zuidwest-Drenthe’ doen er alles aan om hun museum zo veilig mogelijk in te richten voor bezoekers én vrijwilligers. Zo zijn er tijdblokken, is er een vaste looproute en moeten bezoekers zich aanmelden. Dat kan door te bellen of te mailen.

Miramar Zeemuseum is al geruime tijd bezig met de voorbereiding van de expositie ‘Plasticsoep’. In deze bijzondere expositie besteedt het museum aandacht aan de wereldwijde vervuiling van zeeën en oceanen. Jaarlijks belandt er meer dan achtmiljoen ton plastic afval in de zee en dat heeft dramatische gevolgen voor mens, dier en milieu. De expositie is opgezet met dank aan de Plastic Soup Foundation. Ook de Wunderkammer met zeebiologische en cultuurhistorische objecten, die mej. Warners jarenlang verzamelde tijdens haar zeereizen, is toegankelijk. Meer info of check de openingstijden op www.miramar-zeemuseum.nl.

 

Dikke dames in Museum Valse Kunst
Naast de vaste expositie valse kunstwerken start het museum met de expositie ‘Dikke dames’. Kunstenaars en hobbyisten uit de omgeving hebben zich laten inspireren door de Colombiaanse schilder en beeldhouwer Botero en tonen tot eind augustus hun schilderijen, tekeningen, keramiek en haakwerk. Half juli staat de expositie ‘In beslag genomen valse kunst’ gepland, met goede vervalsingen van wereldberoemde schilders als Van Gogh, Picasso en Rembrand die het team Kunst en Antiek van de landelijke eenheid politie in beslag nam. Meer info of check de openingstijden op www.museumvalsekunst.art.

Beleef de OERtijd in het OERmuseum
Het OERmuseum in Diever gaat vanaf 5 juni open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. In het museum maken bezoekers een ontdekkingsreis door de verschillende tijdperken, vanaf de laatste ijstijd en de neanderthalers tot in de brons- en ijzertijd. In de oude kelder van het Schultehuis is een nieuwe expositie over archeologie ingericht. Deze expositie laat zien wat een archeoloog doet, welke moderne technieken worden gebruikt en hoe je archeologische vondsten moet interpreteren. Meer info of check de openingstijden op www.oermuseum.nl.

De Schatkamers van Zuidwest-Drenthe
Miramar Zeemuseum, Museum Valse Kunst en het OERmuseum vormen samen ‘de Schatkamers van Zuidwest-Drenthe’. Door samen te werken en elkaars netwerk, kennis en expertise te delen willen de musea meer bezoekers kennis laten maken met hun collectie. Dankzij subsidie van de gemeente Westerveld en Leader Zuidwest-Drenthe hebben de musea extra mogelijkheden om nieuwe museumactiviteiten te ontwikkelen en meer naamsbekendheid te genereren. De musea leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de regio, voor toeristen én bewoners. www.deschatkamers.nl.