De Bron herdenkt piloten van het luchtgevecht boven Nijensleek

NIJENSLEEK – 18 AUGUSTUS 2020  Ieder jaar herdenken leerlingen, leraren, ouders, genodigden én ooggetuigen het luchtgevecht dat op 15 augustus 1944 plaatsvond boven Nijensleek. Hierbij kwamen drie Amerikanen en een Duitser om het leven. We leven hier al 75 jaar in vrijheid, dus dit jaar had een grootse en bijzondere herdenking moeten worden. Door corona werd het een kleine, intieme herdenking, zonder ouders en andere genodigden. Toch was het voor iedereen een mooie en indrukwekkende gebeurtenis.

Ter voorbereiding op de herdenking bij het monument op vrijdag 28 augustus stonden afgelopen week de lessen in het teken van de oorlog. Meester Anne van der Giessen, initiatiefnemer van het monument, kwam in groep 5 t/m 8 vertellen over het luchtgevecht. De leerlingen luisterden naar het indrukwekkende verhaal; over de aanleiding van het luchtgevecht en welke toestellen betrokken waren. Ook had Van der Giessen allerlei materialen bij zich van het vliegtuig dat neerstortte in het weiland voor de school.

Twee leerlingen van groep 7/ 8 onderhouden het monument voor de school en dragen het ieder jaar weer over. Afgelopen schooljaar waren dat Delius Pit en oud-leerling Luc Verhagen. Delius heeft het onderhoud nu overgedragen aan Emil Santing. ‘Ik vond het heel speciaal om deze taak te hebben. Ik vind het belangrijk dat het verhaal doorverteld wordt, want het zou heel erg zijn als er nog eens zo’n wrede oorlog komt.’

Tijdens de herdenking lazen Rutger Dijkstra, Jurian Veenstra en Linda Nieuwland een gedicht voor van Howard Fowle die een neef van Lowel Stiles was, een van de omgekomen piloten. Aansluitend werd geluisterd naar het lied ‘Speeltuin’ van Marco Borsato.

Na afloop liepen alle kinderen in een lange stoet naar het monument voor de school, Delius en Emil voorop met de prachtige bloemenkrans. Alle overige kinderen hadden een bloem die ze bij het monument legden. Jeanine De Herdt van muziekvereniging Westerveld speelde tijdens de herdenking The Last Post. Daarna hielden de kinderen en de teamleden twee minuten stilte ter nagedachtenis aan de omgekomen piloten. De herdenking werd afgesloten met het Wilhelmus onder leiding van mevrouw De Herdt.