Basisschoolleerlingen ontvangen kwartet

WILHELMINAOORD – 10 OKTOBER 2020 Sprookjes eindigen altijd met ‘… en zij leefden nog lang en gelukkig’. Maar hoe doe je dat: lang en gelukkig leven? Ter ere van het vijfjarig bestaan ‘Westerveld in Actie’ heeft de werkgroep Vitaal Wilhelminaoord een kwartetspel met dit thema verspreid onder alle basisschoolleerlingen binnen de gemeente Westerveld. Het kwartet is ontworpen door Merlijn Enserink, een van de werkgroepleden én grafisch ontwerpster. 

Drenthe is al jaren koploper in Nederland wat betreft overgewicht; meer dan de helft van de Drentenaren is te zwaar, terwijl het landelijk gemiddelde op 49% ligt. Vitaal Wilhelminaoord e.o. probeert de inwoners te stimuleren naar een gezondere leefstijl met beweging en gezonde voeding. De werkgroep bestaat uit inwoners en wordt ondersteund door beweegcoaches van de gemeente Westerveld. Met dit kwartet leren kinderen spelenderwijs over gezonde voeding, bewegen, gelukkig zijn, buitenspelen en over de natuur. Met als doel hen bewuster te maken van hun eigen gezondheid en welzijn. 

Gezonde levensstijl

‘Gezondheid is mij met de paplepel ingegoten en hierdoor heb ik vaak gezonde keuzes gemaakt,’ vertelt Merlijn. ‘Kinderen staan nog dicht bij hun gevoel en biologische behoefte en door deze te voeden, kunnen ze bewust kiezen voor een gezondere levensstijl.’ Ook voor ouders/opvoeders kan het kwartet tot steun zijn. ‘Elke ouder weet hoe moeilijk het kan zijn om kinderen meer groenten en fruit te laten eten, meer buiten te laten spelen, op tijd naar bed, minder tablet/tv/telefoon of genoeg te laten drinken. In dit positieve spel wordt uitgelegd waarom dit zo goed voor kinderen is. Voor ouders is het een mooie manier om in gesprek te gaan met hun kinderen, samen te ontdekken en vooral samen plezier te maken!’

Supertrots

De werkgroep Vitaal Wilhelminaoord sluit zich hier volledig bij aan en is supertrots dat iedere basisschoolleerling binnen de gemeente Westerveld het kwartet heeft ontvangen. Omdat het idee vanuit Vitaal Wilhelminaoord ontstaan is, is er op obs de Kievitshoek voor de gehele school fruit uitgedeeld. De leerlingen van de ten Darperschoele in Wapse moeten nog heel even wachten, deze school heeft er, vanwege een gezondheidsproject in het voorjaar, voor gekozen om het kwartet dan aan de leerlingen mee te geven. 

Gouden kaart

‘Er zit ook nog een heel leuke winactie bij. Er zijn namelijk gouden kaarten in omloop,’ legt Merlijn uit. ‘De leerlingen die een gouden kaart hebben in hun kwartetspel kunnen zich melden bij de beweegcoaches en hiermee een leuke, gezonde prijs in ontvangst nemen.’