Een gezonde én lekkere hap

NIJENSLEEK – 15 JUNI 2021 Afgelopen maandag ontvingen de kinderen van de bso van KC De Bron in Nijensleek het prachtige ‘Kookboek van Drenthe’ uit handen van beweegcoach van Westerveld Tim Jansen en kok Lisa Hulskamp van Landhotel Diever/Restaurant Casa Maya. De bso deed mee aan de kookwedstrijd ‘Kindermenu 2.0’ en de kinderen wonnen met hun heerlijk gerechtje in de regio Westerveld. De jury bestond uit een wethouder van de gemeente, een JOGG regisseur (jongeren op gezond gewicht) en een echte kok, en beoordeelde alle inzendingen.

Geen frikandel, kroket, kipnuggets of een pannenkoek, maar een gezonde én lekkere hap op het kindermenu in restaurants. Dat moet toch kunnen. Provincie Drenthe, Jong Leren Eten en Drenthe Gezond daagden – dit jaar voor de derde keer – de basisscholen en restaurants uit om mee te doen aan de kookwedstrijd: Kindermenu 2.0. 

De juffen van de bso in Nijensleek zagen de actie voorbij komen en bedachten zich geen twee  keer. Juf Alby en Juf Annette gingen samen met de kinderen aan de slag om te bedenken wat ze konden maken. ‘We vroegen de kinderen wat ze lekker vonden om te eten en wat ook nog gezond is,’ vertelt Irna Oosterhuis. ‘Een van de voorwaarden was dat er ingrediënten in moesten die uit de eigen omgeving kwamen. Ook moet het gerechtje minstens 200 gram aan groente bevatten.’ Het werd een recept voor wortelcake met pecannoten en banaan. Heerlijk dus. En dat vond de jury ook!

De kinderen en juffen waren dolenthousiast dat ze gewonnen hadden. Het gerecht komt  in het nieuwe Kookboek van Drenthe. Ook staat het gerecht komend najaar op de menukaart bij onder meer restaurant Casa Maya in Dieverbrug. En waar de kinderen ook naar uitkijken is een workshop bij Casa Maja voor alle kinderen van de bso van de Bron.

Bij de prijsuitreiking reikte kok Lisa ook een gezonde traktatie uit: een overheerlijke fruitspies en een cupcake met bosbessen die nu op de menukaart staan. De cupcakes van de Bron gaan deze gerechten komend najaar op de menukaart vervangen. De kinderen kunnen niet wachten om uit eten te gaan!

Foto: Irna Oosterhuis