Gratis toegang voor kinderen

WESTERVELD – 26 SEPTEMBER 2021 Een museum saai? Welnee, bij OERmuseum, Miramar Zeemuseum en Museum Valse Kunst is genoeg te beleven voor kinderen: maak je eigen kunstwerk, volg de sporen van de mammoet, ontdek leuke weetjes over de walvis of luister naar spannende verhalen over nepkunstwerken. Tijdens Oktober Kindermaand hebben kinderen tot en met 12 jaar gratis toegang tot deze ‘Schatkamers van Zuidwest-Drenthe’. Meer info over de musea op www.deschatkamers.nl

Prehistorisch schilderen
Het OERmuseum is dagelijks (behalve maandag) geopend van 13.30 tot 17.00 uur. Op zondag 10 oktober van 14.00 tot 16.00 uur kunnen kinderen prehistorisch schilderen in het OERmuseum in Diever. Geïnspireerd door heel oude rotstekeningen gaan kinderen zelf aan de slag met de kleuren van de aarde. Schilderen zoals de grotbewoners dat 30.000 jaar geleden deden. Kun jij dat ook? Aanmelden via mail@oermuseum.nl of 06-26802024. Buiten openingstijden is er ook een QR-rondwandeling. Door de rode mammoet-labels te scannen volg je een mooie route door het dorp en het Nationaal Park ‘Drents-Friese Wold’. Meer info op www.oermuseum.nl.

Monstertjes en windlichtjes
In Miramar Zeemuseum vind je heel veel zeedieren en mooie schelpen van over de hele wereld. Van schelpen kun je ook mooie dingen maken. Tijdens de knutselmiddagen op zondag 10, 17 of 24 oktober van 14.00 tot 16.00 uur kunnen kinderen mooie kunstwerkjes maken, van poppetjes tot monstertjes en windlichtjes. Hoe creatief ben jij? Helaas worden de zeedieren en schelpen bedreigd door plastic afval. Hoe dat komt zie je in de expositie ‘Plasticsoep’. Bij deze expositie kun je zelf ervaren wat de gevolgen van afval zijn voor zeedieren. Of volg het schelpenpaadje en loop langs een twaalftal borden met vragen en leuke weetjes over de walvis. De tuinroute is vrij toegankelijk, ook buiten de openingstijden. Meer info of check de openingstijden op www.miramar-zeemuseum.nl.

Nep of vals
In Museum Valse Kunst vind je vervalste kunstwerken. Over sommige vervalsingen zijn spannende verhalen te vertellen. Soms werden de vervalsers opgepakt en kregen ze een gevangenisstraf. Sommige nepkunstwerken werden duur verkocht. Op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur kun je het museum bezoeken en een speurtocht door het museum maken. Zie jij het verschil tussen nep en echt? Speurders krijgen na afloop een leuke verrassing. In het kinderatelier kun je ook je eigen kunstwerk maken of op de muur schilderen. Je kunstwerk mag na afloop mee naar huis. Vanaf 2 oktober is ook de expositie ‘Buiten Licht’ van Joost Doornik, bekend om zijn kleurrijke schilderijen die opvallen door hun eigenheid en knappe verfbehandeling. Meer info op www.museumvalsekunst.art.