Samen mooie herinneringen ophalen

NIJENSLEEK – 22 MAART 2022 Afgelopen zaterdag deden zes kinderen van groep 7/8 van Kindcentrum De Bron in Nijensleek mee aan de regiofinale van de Lego League in Appingedam. Het onderwerp was dit jaar ‘Cargo Connect’ waarmee de leerlingen in de wereld van transport doken. Er deden 31 scholen mee, waarvan twee basisscholen. De leerlingen van De Bron eindigden op een prachtige 5e plaats. Extra trots waren ze op hun ‘Jury Award’. Deze aanmoedigingsprijs gaf de jury, omdat de juryleden zichtbaar onder de indruk waren van hun prestatie.

Lego Legue is een wereldwijde wedstrijd en bestaat uit verschillende onderdelen: het uitvoeren van verschillende challenges met een zelf geprogrammeerde lego robot op de wedstrijdtafel, een samenwerkingsopdracht en een onderzoek waarbij de kinderen een innovatieve oplossing moeten creëren met de robot. De Bron deed voor de derde keer mee en maakt duidelijk progressie: van plek 20 naar plek 12 en nu dus plek 5.

Techniek in de toekomst
Dat de gemeente Westerveld techniek hoog op de agenda heeft staan, bleek wel toen burgemeester Rikus Jager ook een kijkje kwam nemen om de kinderen aan te moedigen. Hij had de ontwikkelingen in de aanloop naar de wedstijd gevolgd en had -op uitnodiging van de leerlingen zelf- de basisschool bezocht om de vorderingen van het programmeren te zien. Ook bij dat bezoek benadrukte Jager de waarde van techniek in hun toekomst.

Spanning, emoties en gezelligheid
Tim Verhagen, Joost Brouwer, Jeanine Zijlstra, Emily Prins, Lila Nieuwland en Marleen van der Weel vertegenwoordigden De Bron. Het was een leuke, spannende, emotionele en gezellige middag. Hoe stressbestendig de leerlingen waren, lieten ze gelijk bij binnenkomst zien: de wedstrijdtafel bleek net iets anders ingedeeld dan de leerlingen hadden geoefend. Vakkundig programmeerden de leerlingen een extra “missie” om de weg voor de robot vrij te maken voor de overige missies. ‘Superknap om te zien dat de kinderen zo cool en rustig bleven,’ vertelt directrice Irna Oosterhuis. ‘Drie minuten voor de wedstrijd hadden de kinderen het af en konden ze vol goede moed aan de wedstrijd beginnen. En, met een geweldig resultaat. De blijdschap spatte van hun gezichten toen ze de punten ontvingen.’

Jury Award
De jury had het enthousiasme van de kinderen, de vakkundige programmeurs, de enthousiaste presentatie en de goede samenwerking opgemerkt. Bij de prijsuitreiking mochten de kinderen de ‘Jury Award’ in ontvangst nemen, met de mooie woorden dat er zeker potentie is om volgend jaar in de prijzen te vallen. Dat zagen de leerlingen wel zitten! Trots, blij én vermoeid stapten de kinderen weer in de auto, met als heerlijke afsluiter de Mac.

Foto: KC De Bron