Stampvolle zaal in Ons Dorpshuis

WILHELMINAOORD – 13 FEBRUARI 2023 Toneelvereniging Erica uit Wilhelminaoord kijkt voldaan terug op twee geslaagde voorstellingen met veel publiek, de laatste zelfs voor een uitverkochte zaal. Dit keer speelde de toneelvereniging de klucht ‘Een schat van een buste’ geschreven door Aad Caspers. Het stuk in drie bedrijven werd gespeeld in Ons Dorpshuis te Wilhelminaoord: op zaterdag 4 februari en zaterdag 11 februari. Praktisch alle bezoekers waren het erover eens dat het een heel mooi stuk was en dat de spelers hun karakters goed hadden uitgevoerd. De zaal zat stampvol en ook na afloop bleven de mensen nog lang na in het gezellige Koloniecafé van Ons Dorpshuis.

De klucht werd in 1987 ook al een keer door Erica gespeeld. In de huiskamer staat een buste van overgrootvader. Zijn nazaten dulden met gemengde gevoelens zijn “aanwezigheid”. Kort voor overgrootvader zijn laatste adem uitblaast, mompelt hij dat er ergens in huis een schat verborgen ligt. Er wordt nooit iets gevonden. Maar als Lien de huishoudster de buste van overgrootvader omstoot, zit daar een geheim briefje in. Maar ja, waar heeft Lien dat briefje toch gelaten. En nog veel erger, hoe moet de buste gelijmd worden? Gelukkig weet Lien haar verloofde Janus te overtuigen om de plek van de buste in te nemen. Dat zorgt natuurlijk voor hilarische momenten. Zeker als opa erachter komt… Gelukkig kon er geproost worden op een goede afloop. Na de voorstelling stond in het Koloniecafé voor alle bezoekers een glaasje bubbels klaar.

Schimmenspel
Het derde bedrijf was zeer verrassend. Toen het doek sloot, gingen de mannen met het briefje de zaal in op zoek naar de verborgen familieschat. Terug op toneel ging het doek weer open en was het toneel veranderd in een schimmenspel: gravende mannen in de tuin die uiteindelijk op aanwijzingen van opa de schat vonden. Daarna veranderde het toneel weer in de huiskamer.

Bloemen
Na afloop kreeg iedereen van Erica een prachtige bos bloemen van het dorpshuis. Lammie Roffelsen bedankte het publiek en de spelers, inspiciënten, techniekmensen, decorbouwers, souffleur, grimeur, loterijverzorgers, etc. voor al hun inzet. Speciale dank ging ook uit naar de vrijwilligers van Ons Dorpshuis. In oktober starten de repetities voor de voorstelling in 2024. Meer over toneelvereniging Erica op onze website www.ericatoneel.nl.